Το τελευταίο κουδούνι χτύπησε και ήδη κάποιοι τυχεροί μαθητές απολαμβάνουν τις χαρές των διακοπών, έχοντας μεταξύ άλλων στις «αποσκευές» τους χρήσιμο γνωστικό φορτίο για τη σημασία του νερού και της εξοικονόμησής του, όπως τους μεταλαμπαδεύτηκε μέσα από τις πολλές και ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργάνωσε και φέτος το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Κρατώντας και φέτος ψηλά τη «σημαία» της ενημέρωσης των νεαρών και εύπλαστων ηλικιών, επισκεφτήκαμε εκατοντάδες σχολεία και συζητήσαμε με περισσότερους από 7.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, σχετικά με ζητήματα Εξοικονόμησης Νερού, Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας Παράκτιων και Θαλάσσιων Οικοσυστημάτων. Εκτός από την συνεχή παρουσία μας στα σχολεία όμως, υλοποιήθηκαν και ποικίλες άλλες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων πολιτών.

Μπορεί το Νερό να αντιμετωπίζει πολλά και κρίσιμα προβλήματα, τα παιδιά της Αθήνας όμως, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να το γιορτάσουν. Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, στην εκδήλωση «WATERSAVE: Για μία σταγόνα νερό…», που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, 500 περίπου μαθητές, από 10 σχολεία γέμισαν την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων με την φαντασία,  τις πρωτότυπες δημιουργίες και τα παιχνίδια τους, θέλοντας να εκφράσουν την αγωνία τους αλλά και  την πρόθεσή τους να προστατέψουν το πολύτιμο στοιχείο.

Η εκδήλωση είχε πολυδιαδραστικό χαρακτήρα και με στόχο την βιωματική εκπαίδευση των μαθητών. Με εργαλεία τους την τέχνη και το παιχνίδι, τα παιδιά έπαιξαν και διασκέδασαν, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τη μουσική, τη ζωγραφική και το θέατρο ήρθαν σε επαφή με την αξία του νερού αλλά και καθημερινές πρακτικές προστασίας του. Παράλληλα με τις δραστηριότητες για τα παιδιά λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με υλικό για το Νερό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα WATERSAVE.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ALPHA BANK,  υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, και την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων.
Χορηγός επικοινωνίας: Αθήνα 9,84FM

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εγκαινιάζει  μια νέα δράση στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τη δημιουργία ενός δικτύου σχολείων, ειδικά εστιασμένων στο θέμα της εξοικονόμησης νερού. Τα επονομαζόμενα ως «υδρο-οικολογικά σχολεία» θα σχεδιάζουν, θα επεξεργάζονται και θα εφαρμόζουν εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών στην ιδέα της εξοικονόμησης και της ορθολογικής χρήσης του νερού.

Στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εξοικονόμηση νερού, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μεταφέρει και εκτός των σχολικών «τειχών» το πρόγραμμα WATERSAVE είτε σε δράσεις που διοργανώνει το ίδιο είτε συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες άλλων φορέων, όπως Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεων κ.α.